Begrafenisverzekering

Overweeg je een begrafenisverzekering af te sluiten? Vergelijken is dan je eerste stap. Een begrafenis is namelijk duurder dan een crematie. In dat geval wil je liever niet teveel premie betalen. Door te vergelijken en onnodige kostenposten weg te laten, kun je een goedkope begrafenisverzekering afsluiten die alsnog past bij jouw wensen. Bereken direct de premie van jouw begrafenisverzekering bij de vier verzekeraars hieronder:
Compleet
 • 5/5
 • Vanaf €6,71 p/mnd
Goedkoop
 • 5/5
 • Vanaf €6,21 p/mnd
 • 5/5
 • Vanaf €6,80 p/mnd
 • 4/5
 • Vanaf €7,15 p/mnd

Wat & waarom een begrafenisverzekering?

Wat & waarom begrafenisverzekeringIedereen komt te overlijden. De manier waarop jij je uitvaart geregeld wilt hebben, bepaal je het liefste zelf. Daarom is het belangrijk dat er een financiële buffer is om de kosten van je uitvaart te dekken.

Kies je voor een begrafenis, dan dekt een begrafenisverzekering (begrafenispolis) de kosten hiervan. Op deze pagina kun je de beste begrafenisverzekeringen vergelijken.

Een goedkope begrafenisverzekering is niet altijd de juiste keuze voor jou of je gezin. Kijk daarom goed naar alle eigenschappen die je met elkaar kunt vergelijken.

Is een begrafenisverzekering verplicht?

Nee, een begrafenisverzekering is niet verplicht. Of je wel of geen begrafenisverzekering neemt, is een persoonlijke keuze. Als je geen begrafenisverzekering hebt, wordt de rekening van je uitvaart naar je nabestaanden gestuurd.

Zou je dit willen? Als je geen partner of kinderen hebt, moeten andere erfgenamen dit voor je betalen. Als zij dit niet kunnen, wordt er door de gemeente soms bijzondere bijstand aan hen betaald.

Hoe kan ik begrafenisverzekeringen vergelijken?

Begrafenisverzekeringen kun je het beste vergelijken door ze in een tabel uiteen te zetten. Er zijn namelijk nogal wat genuanceerde verschillen.

Verzekeraars hanteren onderling verschillende voorwaarden waar je op moet letten. Hieronder een tabel waarin we de eigenschappen van begrafenispolissen (vanaf 1 januari 2019) naast elkaar hebben gezet.

Yarden Dela Monuta Ardanta
Natura dekking ja ja ja ja
Kapitaal dekking ja ja ja ja
Natura sommen dekking ja ja ja ja
Combinatie dekking ja nee ja nee
Koopsom dekking nee ja ja ja
Min/max hoogte uitkering €1500-20.000 €621-17.500 €1.500-15.000 €3.400-20.000
Min. premie p/maand bij €8.000 €5,83 € 6,14 € 6,83 € 7,29
Max leeftijd 85 levenslang 85 80
Kinderen gratis meeverzekeren ja, tot 21 jr. nee ja, tot 18 jaar ja, tot 18 jr
Medische vragen/keuring ja ja ja ja
Mogelijk bij chronische ziekte op aanvraag op aanvraag op aanvraag op aanvraag
Beperking bij euthanasie ja ja ja ja
Premie bepaald door leeftijd ja ja ja ja
Premie bepaald door looptijd ja ja ja ja

Medische vragen

Begrafenisverzekering medische acceptatieBij het afsluiten van een verzekering moet er meestal een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Dat betekent niet, dat je bij ziekte geen verzekering zou kunnen afsluiten.

Er zijn ook maatschappijen die zonder gezondheidsvragen werken. Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering zonder medische acceptatie werkt de verzekering met een wachttijd, voordat er uitbetaald wordt. Er hoeft dan voor acceptatie geen medische keuring plaats te vinden.

Soorten begrafenisverzekeringen

Bij deze verzekering wordt er in natura en niet in geld uitgekeerd. De begrafenis wordt betaald en verzorgd door de verzekeraar op de manier zoals het in de polis omschreven staat.

Er wordt een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, die de begrafenis gaan regelen. Het bedrag moet in zijn geheel aan de uitvaart worden besteed. Soms geeft de verzekeraar een extra bonus als je de uitvaart door hen laat verzorgen.

Er wordt een bedrag verzekerd om de kosten van de uitvaart te dekken. De nabestaanden zijn vrij in het regelen van de uitvaart, maar het verzekerde bedrag moet hiervoor wel helemaal worden verbruikt.

De uitvaart wordt op dezelfde manier verzorgd door de verzekeringsmaatschappij als bij de natura dekking, maar voor aanvullende wensen wordt een extra bedrag meeverzekerd om deze wensen te kunnen betalen.

Er wordt door de verzekerde eenmalig een bedrag gestort. Door het rendement wat hier in de loop der jaren op behaald wordt, worden de kosten van de begrafenis betaald. Meestal wordt deze vorm als begrafenisverzekering voor ouderen gekozen. Verzekeringsmaatschappijen noemen dit ook wel de deposito variant.

Kosten begrafenisverzekering

De kosten van een graf verschillen per regio. Op de grafkostenmeter van Monuta kun je een indicatie vinden van de grafkosten in jouw gemeente of regio. Deze kosten maken onderdeel uit van het totaal benodigde bedrag voor je uitvaart en bepalen dus mede de hoogte van de maandelijkse premie.

De premie voor de begrafenisverzekering kun je eenvoudig berekenen op de websites van de verzekeraars. De premie per maand is afhankelijk van de dekking en van je leeftijd. Hier vind je een overzichtelijke grafiek waarin je de premie per leeftijd kunt aflezen.

Hoe jonger je begint met een eigen verzekering, des te lager het maandbedrag is. Een rekenvoorbeeld:

Op basis van een begrafenisverzekering met een dekking van € 8000 is de premie bij bijvoorbeeld Yarden:

Voor een 24-jarige: € 6,79
Voor een 60-jarige: € 28,23

Verschil per jaar: (€28,23 – € 6,79) x 12 maanden = € 257,28.

Lage kosten voor jongeren

Begrafenisverzekering en jongerenMet het afsluiten van een begrafenisverzekering is het gunstig om jong te beginnen, omdat je premie dan het laagste is.

Als je je gezin wilt verzekeren, is het aan te bevelen dat beide ouders een aparte begrafenisverzekering voor zichzelf afsluiten. Als je kinderen krijgt, zijn deze meestal tot de leeftijd van 18 jaar meeverzekerd op de polis bij hun ouders, bij Ardanta zelfs tot 21 jaar.

Dela heeft wel een aparte begrafenisverzekering voor een kind. Bij hen zijn kinderen niet meeverzekerd bij hun ouders. Maar een ongeboren kind is vanaf een zwangerschap van 20 weken bij alle verzekeraars meeverzekerd op de polis van de ouders.

Voor studenten zijn er geen speciale uitvaartverzekeringen.

De goedkoopste begrafenisverzekering

Bij de goedkoopste begrafenisverzekering betaal je een lage maandelijkse premie. De hoogte van deze premie is gekoppeld aan de kosten van je uitvaart en aan je leeftijd.

Als je alles zo goedkoop mogelijk zou willen houden en kiest voor de meest uitgeklede versie, zijn de gemiddelde kosten toch al gauw € 5.000.

De voordeligste begrafenisverzekeringen worden aangeboden door Yarden en Dela. Maar bij Dela zijn kinderen niet gratis meeverzekerd, bij Yarden is de premie per maand hoger als je ouder wordt. Bij het maken van een prijsvergelijk kan dit het verschil maken, welke verzekering voor jouw gezin het goedkoopste is.

Over het algemeen berekenen maatschappijen die ook de uitvaart voor je organiseren, de laagste premie. Je bent daarbij wel gebonden aan hun pakket.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen een deel van de gemaakte winst als winstdeling teruggeven aan hun klanten. De manier waarop is per maatschappij verschillend.

Mocht je de verzekering op willen zeggen, geldt er een opzegtermijn. Meestal is dit een maand.

Hoe & waar afsluiten?

Hoe en waar afsluitenEen begrafenisverzekering kun je eenvoudig online afsluiten. Vóór 2013 betaalden verzekeringsmaatschappijen provisie aan een verzekeringsadviseur uit bij het afsluiten van een verzekering. Dit is tegenwoordig niet meer toegestaan.

Op de homepagina van Zorgvaart vind je uitgebreide informatie over de vier grootste maatschappijen, en kun je direct een offerte en een polis aanvragen.

De meeste maatschappijen brengen ook afsluitkosten in rekening. Daarnaast moet er altijd assurantiebelasting worden betaald.

Let er goed op, dat je een keuze maakt voor een begrafenisverzekering die bij jou past. Als je later bijvoorbeeld de verzekering wilt omzetten naar een andere maatschappij, ben je minder voordelig uit.

Je kunt het bedrag wat je opgebouwd hebt niet overzetten naar een andere verzekeraar. Bovendien stap je bij het oversluiten op latere leeftijd in. Hierdoor wordt je premie per maand hoger.

Begrafenispolis checken

Na het invullen en verzenden van je persoonlijke gegevens, wordt de begrafenispolis opgemaakt. Deze wordt online voor je klaargezet of per post verstuurd.

Lees altijd goed de polisvoorwaarden door. Op het polisblad vind je de hoogte van de dekking, wat de uitvaartverzekering allemaal voor je regelt en hoe de uitbetaling plaatsvindt. Het is raadzaam goed te checken of alle persoonsgegevens goed vermeld staan en dat het uit te keren bedrag klopt.

Veel maatschappijen werken met een indexatie. Hierbij wordt er gekeken of het bedrag dat gereserveerd wordt voor je uitvaart, voldoende is. De waarde van de verzekering wordt daarom elk jaar iets verhoogd. Dat geldt dan ook voor je maandelijkse premie.

De manier waarop uitvaartverzekering door maatschappijen geregeld worden, verschilt per land. Dela heeft sinds maart 2018 een kantoor geopend in Duitsland, om ook hun diensten daar onder de aandacht te brengen.

Voor- en nadelen van een begrafenisverzekering

Voordelen

✔️ Nabestaanden betalen geen kosten
✔️ Jouw uitvaart helemaal verzorgd (bij natura)
✔️ Je uitvaart wordt geregeld zoals jij dat zelf wilt
✔️ Je krijgt een hoger bedrag uitgekeerd dan je letterlijk hebt opgebouwd

Nadelen

✖️ Bij onderverzekering moeten je nabestaanden bijbetalen
✖️ Overstappen naar een andere maatschappij is onvoordelig
✖️ Als de uitvaart geregeld wordt, heb je geen keuze voor een eigen uitvaartverzorger

ℹ️ Je kunt ook sparen en het geld voor je uitvaart opzij zetten. Hiermee kunnen je nabestaanden de uitvaart in een keer betalen en is het afsluiten van een verzekering niet noodzakelijk.

Zelf regelen?

Als je een polis hebt waarbij de uitvaart helemaal verzorgd wordt door de verzekeringsmaatschappij, hoef je daar zelf niets aan te doen. Een alternatief is, om de uitvaart zelf te regelen.

Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een begrafenisvereniging. Van oudsher dragen die meestal de naam ‘Algemeen Belang’ of ‘De laatste eer’. Binnen deze vereniging word je geholpen met de organisatie van een uitvaart, zodat je ook letterlijk de laatste eer op je eigen manier kunt invullen.

Met de keuze van de juiste begrafenisverzekering bepaal je of je de organisatie bij de verzekeringsmaatschappij laat, of dat je dat door je nabestaanden laat regelen.

Lijfrente of begrafenisverzekering?

Sommige mensen sluiten een lijfrente af als verzekering voor een bepaald bedrag. Maar als je voor de einddatum komt te overlijden, wordt er niets uitgekeerd. Met een begrafenisverzekering wordt er dan juist wel uitgekeerd.

Begrafenis- of crematieverzekering?

Begrafenis of crematieverzekeringHet type verzekering is voor zowel een begrafenis als een crematie gelijk: de uitvaart wordt verzorgd en/of betaald. Of je kiest voor een begrafenis of crematie kun je alleen zelf bepalen.

Misschien is het in jullie familie een traditie om begraven te worden in een familiegraf. Of misschien speelt je geloof een rol bij de keuze om begraven of gecremeerd te worden. Als je bijvoorbeeld moslim bent en in het buitenland begraven wilt worden, zijn de kosten voor je uitvaart hoger.

Het is dan raadzaam, daar bij het afsluiten van je verzekering rekening mee te houden. Begraven worden is altijd duurder dan een crematie. Er komen kosten bij voor het graf. De hoogte van deze kosten kunnen per regio, per gemeente en per begraafplaats verschillend zijn.

Begrafenisverzekering & belastingdienst

De premie van de verzekering is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Bij de uitbetaling van de verzekering in geval van overlijden kan dit wel van invloed zijn op de jaarlijkse aangifte van de begunstigde.

Als deze verzekering alleen uitkeert bij overlijden van jezelf, partner of directe familie, krijg je in 2018 een vrijstelling van maximaal € 7.033. Is de uitkering hoger, dan wordt dit hele bedrag in box 3 bijgeteld en moet je daar belasting over betalen. Dit valt onder de vermogensbelasting.

Als de uitkering van de verzekering in zijn geheel wordt besteed aan de uitvaart, hoeft er ook geen erfbelasting over te worden betaald, er is dan geen fiscale waarde aan gekoppeld.

Conclusie

Een goede begrafenisverzekering afsluiten is altijd gunstig. Niet alleen weet je zeker, dat jouw uitvaart geregeld wordt op de manier zoals jij dat wilt. Ook weet je dat er voldoende budget gereserveerd is om de kosten van jouw uitvaart te dekken, zodat je kunt voorkomen dat je nabestaanden moeten betalen.

Let er bij het afsluiten op dat je de voorwaarden van de maatschappijen goed met elkaar vergelijkt. Als je een begrafenisverzekering afsluit, heb je voor een relatief klein bedrag per maand een flinke zorg minder. Bezoek de verzekeraars via onderstaande knoppen:

Compleet
 • 5/5
 • Vanaf €6,71 p/mnd
Goedkoop
 • 5/5
 • Vanaf €6,21 p/mnd
 • 5/5
 • Vanaf €6,80 p/mnd
 • 4/5
 • Vanaf €7,15 p/mnd

Laatste update:

Scroll naar top