DELA

DELA coorporatieDELA is een uitvaartverzekeraar, uitvaartverzorger en opereert als coöperatie zonder winstoogmerk. Dat betekent dat de verzekerden van DELA beschouwd worden als lid en niet als ‘klant’.

DELA staat voor ‘Draag Elkanders Lasten’ en is al tientallen jaren een begrip op de Nederlands uitvaartmarkt. Met slogan ‘Voor Elkaar‘ zijn ze bekend van radio, TV en internet.

DELA beschikt over meer dan tien crematoria in heel Nederland en 38 uitvaartcentra. De uitvaartverzekeraar is ook in België actief. Wie kiest voor een uitvaartverzekering van DELA, kan alles bij leven alles regelen. Nabestaanden hoeven bij overlijden dan weinig te regelen omdat DELA alle uitvaartzorgen overneemt.

Oorsprong coöperatie

Deel Elkanders Lasten’ is een reactie op het standensysteem in Nederland eind jaren 30. De welgestelde stand kreeg een mooie uitvaart zoals wij die vandaag de dag kennen. Nederlanders met een lagere stand, kregen een weinig eervolle uitvaart. Volgens de oprichters van DELA moest dat veranderen. Daarom werd de uitvaartmaatschappij in 1937 in Eindhoven opgericht (Bron: WikiPedia).

In 1942 kregen de oprichters van DELA voet aan de grond en werd de verzekeraar omgevormd tot een vereniging zonder winstoogmerk. Daardoor kunnen de leden voor elkaar opkomen en staat het maken van winst niet langer voorop.

DELA team

Ook in 2019 is DELA nog steeds een uitvaartvereniging zonder winstoogmerk en lid van het Verbond van Verzekeraars.

Ze hebben ruim 1000 mensen in dienst (Bron: LinkedIn) en zijn momenteel hoofdsponsor van het Nederlandse beachvolleybal.

Het motto van DELA is ‘Samen sta je sterker’.

Uitvaartpakketten

DELA’s uitvaartverzekering wordt bij overlijden uitgekeerd als dienstenpakket of geldbedrag. De uitvaartverzekering is altijd gelabeld als ‘UitvaartPlan’ en is opgedeeld in 5 varianten:

 1. UitvaartPlan Basis (dienstenpakket)
 2. UitvaartPlan Plus (dienstenpakket)
 3. UitvaartPlan Flexibel (dienstenpakket)
 4. UitvaartPlan in Geld (uitkering geldbedrag)
 5. UitvaartPlan tegen Koopsom (afgekochte verzekering)

DELA dienstenpakket onderscheidt zich met een hogere basisvergoeding (5500 euro) van andere verzekeraars. Hiermee worden de volgende zaken gedekt:

 • Opbaren overledene
 • Volgauto tijdens uitvaart
 • Vervoer naar mortuarium
 • Verzorging van overledene
 • Begeleiden uitvaartverzorger
 • Vervoer naar uitvaartcentrum
 • Rouwkaarten (incl. zegels)
 • Condoleanceboek
 • Dragers grafkist
 • Overlijdensakte
 • Grafkist

Sluit je een UitvaartPlan Basis, Plus of Flexibel af, dan regelt DELA jouw uitvaart bij overlijden. Nabestaanden kunnen tijd nemen om te rouwen en krijgen niet te maken met de administratieve kant van het verhaal.

Het is ook mogelijk een UitvaartPlan in Geld te kiezen, zodat nabestaanden de uitvaart zelf vorm kunnen geven. Kies je voor een Koopsom variant dan kun je er ook voor kiezen om DELA de uitvaar te laten regelen.

1. UitvaartPlan Basis

DELA Uitvaartplan BasisUitvaartPlan Basis is het goedkoopste pakket van DELA en is het zogenoemde basispakket. Binnen het basispakket is een dienstenpakket ter waarde van maximaal 5750 euro opgenomen. De uitvaart wordt bij overlijden verzorgd door DELA.

Het vrij te besteden bedrag ligt op 621 euro. Het vrij te besteden bedrag wordt uitgekeerd aan nabestaanden om aanvullende diensten te kunnen betalen. Wanneer men meer keuzevrijheid wil, kan het vrij te besteden bedrag opgehoogd worden, of gekozen worden voor UitvaartPlan in Geld.

Uitvaartplan BasisVrij te besteden bedragDienstenpakket t.w.v.Totale waarde
€621€5.750€6.371

2. UitvaartPlan Plus

DELA UitvaartPlan PlusBij het UitvaartPlan Plus geldt eveneens een dienstenpakket tot 5750 euro, verzorgd door DELA. De premie van UitvaartPlan Plus ligt iets hoger, maar daardoor neemt het vrij te besteden bedrag toe tot maximaal 3000 euro bij overlijden. Dit betekent dat er bovenop het dienstenpakket van 5750 euro nog 3000 euro vrij besteed kan worden aan aanvullende diensten met betrekking tot de uitvaart.

In totaal is er dan 8750 euro verzekerd. De premie kan verschillen, doordat er verschillende factoren meespelen. Zo wordt er onder meer gekeken naar de leeftijd van de verzekerde en de medische omstandigheden.

Uitvaartplan PlusVrij te besteden bedragDienstenpakket t.w.v.Totale waarde
€3.000€5.750€8.750

3. UitvaartPlan Flexibel

DELA UitvaartPlan FlexibelBij UitvaartPlan Flexibel kunnen verzekerden hun uitvaartverzekering zelf samenstellen. Het dienstenpakket is vastgesteld op 5750 euro en wordt verzorgd door DELA.

Daarnaast kunnen verzekerden het vrij te besteden bedrag bepalen. Dit extra bedrag moet boven de 3000 euro liggen. Hier geldt: hoe hoger het vrij te besteden bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie.

Uitvaartplan FlexibelVrij te besteden bedragDienstenpakket t.w.v.Totale waarde
Zelf te bepalen€5.750Na berekening

4. UitvaartPlan in Geld

DELA Uitvaartplan in GeldUiteraard zijn er ook verzekerden die de uitvaart volledig zelf laten regelen door nabestaanden. Het gaat hier dan om het pakket ‘UitvaartPlan in Geld’. De uitvaart wordt dan niet door de DELA geregeld, maar door de nabestaanden. Het minimum te verzekeren bedrag is 597 euro. Een nadeel is dat er bij UitvaartPlan in Geld geen dienstenpakket is opgenomen. Hierdoor zijn vaste diensten niet verzekerd.

Het is verstandig om uit te zoeken hoeveel een uitvaart over tien of twintig jaar zal gaan kosten. Deze kosten kunnen in de loop der jaren toenemen, waardoor bij overlijden een tekort aan budget kan ontstaan. Er moet voldoende budget zijn voor een solide uitvaart. Vraag indien gewenst advies aan een tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

UitvaartPlan in GeldVrij te bestedenDienstenpakketTotale waarde
Zelf te bepalenGeenZelf te bepalen

5. UitvaartPlan tegen Koopsom

DELA Uitvaartplan tegen koopsomWanneer je op dit moment voldoende geld hebt om de gehele uitvaart te bekostigen, kan je ervoor kiezen om de volledige koopsom te voldoen. Dit is wat DELA het UitvaarPlan tegen Koopsom noemt. Bij de koopsompolis wordt er geen maandelijkse premie berekend.

Als verzekerde stort je éénmalig het volledige bedrag om de kosten van een uitvaart te dekken op de rekening van DELA. De koopsompolis is de beste manier om de zorgen later te dekken.

UitvaartPlan KoopsomVrij te bestedenDienstenpakketTotale waarde
Zelf te bepalenZelf te bepalenZelf te bepalen

Bij een koopsompolis geldt een winstdelingsregeling. Dat betekent dat de koopsompolis behoort tot een portefeuille. Ieder jaar bekijkt DELA hoeveel de portefeuille heeft opgeleverd bij o.a. beleggingen. Als het resultaat hoger is, dan gaat het verzekerd bedrag ook omhoog. Op die manier kan de verzekerde meedelen in de winst die DELA maakt met de portefeuille. Wanneer het resultaat lager uitvalt, betekent dit niet dat een deel van de koopsompolis ook lager wordt. Het verschil is dan voor rekening van de uitvaartverzekeraar.

Alle DELA uitvaartpakketten vergelijken

Vrij te bestedenDienstenpakket t.w.v.Totale waarde
Uitvaartplan Basis€621€5.750€6.371
Uitvaartplan Plus€3.000€5.750€8.750
Uitvaartplan FlexibelZelf te bepalen€5.750Na berekening
UitvaartPlan tegen KoopsomZelf te bepalenZelf te bepalenZelf te bepalen

Rekenvoorbeeld dekking

Van een uitvaartverzekering wordt soms ten onrechte gedacht dat men enkel verzekerd is voor het bedrag dat men met betaling van de premie bij elkaar heeft gespaard. Men haalt dan de begrippen ‘sparen’ en ‘verzekering’ door elkaar. Hieronder twee voorbeelden die duidelijkheid geven.

Voorbeeld 1: Men sluit bij DELA het UitvaartPlan Plus pakket af. Er is dan voor 3000 euro aan aanvullende diensten verzekerd. Een gemiddelde uitvaart kost in Nederland tussen de 7000 en 8000 euro. Daardoor lijkt het of er 5000 euro tekort komt. Toch is dit niet het geval. Het resterende bedrag wordt d.m.v. winst uit beleggingen aangevuld door DELA.


Voorbeeld 2: Men heeft gedurende tien jaar 120 euro per jaar aan premie betaald. Dat betekent dat men in totaal 1200 euro premie heeft betaald voor de uitvaartverzekering. De verzekerde komt door een ongeluk vroegtijdig te overlijden. Dit betekent dan niet dat de verzekerde maar 1200 euro uitgekeerd krijgt. Het gaat immers om een verzekering. DELA zal in dit geval geld bijleggen om tot het verzekerde bedrag te komen.

Aan de hand van deze voorbeelden zie je direct dat het loont om een uitvaartverzekering bij DELA af te sluiten. Niet alleen verzeker je jezelf en je nabestaanden, je bouwt ook kapitaal op dat je anders niet zou hebben.

DELA video’s

Met video kunnen een aantal zaken eenvoudig en snel wordt verteld. Bekijk onderstaande video’s over DELA over de wijze waarop je meedeelt in de winst, en enkele veelgestelde vragen.

Uitleg winstdelingVeelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over DELA

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering worden er regelmatig vragen gesteld. We hebben de 6 meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

1. Waar ben ik precies voor verzekerd?

Met het UitvaartPlan is men verzekerd voor de kosten en verzorging van de uitvaart. Het plan omvat basisdiensten en een vrij te besteden geldbedrag. Dit betekent dat men voor het volledige pakket verzekerd is. Ook als men eerder komt te overlijden.


2. Ben ik met het DELA UitvaartPlan Diensten maar voor 621 euro verzekerd?

Nee. Bij dit pakket hoort een aanvullend bedrag van 621 euro, bovenop het basispakket uitvaartdiensten. Het geld kan besteed worden aan zaken die niet in het pakket zijn opgenomen. Bijvoorbeeld de huur van een koffietafel.


3. Ik ben zwanger, is mijn baby dan meeverzekerd?

Ja, wanneer men zwanger is, wordt de baby bij DELA automatisch meeverzekerd. Ook als de verzekerde minder dan 24 weken zwanger is. Bij eventueel vroegtijdig overlijden van de baby is deze meeverzekerd met de polis. Na geboorte blijft de baby nog maximaal 60 dagen meeverzekerd.


4. Tot welke leeftijd zijn mijn kinderen op de polis meeverzekerd?

Voor het verzekeren van kinderen op de polis, berekent de verzekeraar een zogenaamde ‘kinderpremie’. Deze premie is aanzienlijk lager dan bij de premies voor volwassenen het geval is. De kinderpremie is bij DELA altijd een risicopremie. Er wordt dus geen waarde in de verzekering opgebouwd. De kinderpremie geldt tot maximaal 25 jaar, daarna gaan de kinderen de volwassenen-premie betalen. Een kind mag wel altijd op de polis blijven staan, ook als kinderen niet meer thuiswonen.


5. Is het niet beter om zelf te sparen voor mijn uitvaart?

Men kan zelf sparen voor de uitvaart. Houd er rekening mee dat wanneer men vroegtijdig komt te overlijden, er een risico is dat men onvoldoende heeft gespaard. Met een uitvaartverzekering wordt dat risico gemeden.


6. Ik wil naar een andere uitvaartverzekeraar. Hoe koop ik mijn UitvaartPlan af?

In principe loopt de verzekering tot men overlijdt. Er geldt een opzegtermijn van een maand wanneer men de verzekering wil stoppen. Er wordt niet altijd geld uitgekeerd. Bovendien dient men rekening te houden met een waardevermindering van 150 euro op de poliswaarde.


Ervaringen met DELA

Voordat je eventueel kiest voor DELA wil je eerst reviews lezen over DELA. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van 8 ervaringen van bestaande klanten in 2019 (Bron: Dela).

DELA contact

DELA is goed bereikbaar via sociale media als Twitter en Facebook, maar ook per telefoon. Voor allerlei situaties zijn er verschillende telefoonnummers beschikbaar:

Twitter@DELAcooperatie
FacebookFacebook.com/DELAcooperatie
Klantenservice040 260 16 36
Klantenservice Spaarverzekering040 260 15 00
Overlijden melden:0800 955 66 55
Klachtenlijn040 260 13 03
VoorElkaarDesk040 219 91 00
Uitvaartinformatielijn040 260 14 50
Nabestaandenzorg040 260 10 20
Pers040 219 91 99

Uitvaartcentra van DELA in Nederland

DELA uitvaartcentra

Ben je op zoek naar een DELA uitvaartcentrum bij jou in buurt? Hier vind je de adressen en telefoonnummers van enkele uitvaartcentra. DELA werkt ook samen met lokale partijen. Wil je zoeken binnen alle uitvaartadressen waarmee DELA samenwerkt, klik dan hier.

Uitvaartverzorging in Alkmaar
Edisonweg 15
1821 BN Alkmaar
Tel. 072 520 47 00
Uitvaartverzorging in Castricum
Kramersweg 1
1901 NP Castricum
Tel. 0251 25 20 94
Uitvaartverzorging in Heiloo
Westerweg 263
1852 AG Heiloo
Tel. 072 520 47 00
Uitvaart Algemeen Belang in Groningen
Esdoornlaan 187
9741 KC Groningen
Tel. 050 700 1506
DELA in Heerlen
Grasbroekerweg 20
6412 BE Heerlen
Tel. 045 572 63 43
Goetzee DELA
Boezemsingel 35
3034 EC Rotterdam
010 280 5280

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom DELA, check dan regelmatig het laatste DELA nieuws.

Dela
4.7 (93.85%) 13 votes