Wat is een goedkope uitvaartverzekering?

Yarden en DELA bieden allebei een goedkope uitvaartverzekering aan. Yarden is de goedkoopste, maar wordt binnenkort door DELA overgenomen. DELA wordt vanaf dat moment de goedkoopste uitvaartverzekeraar van Nederland. Maar dit geldt niet voor iedereen.

Bij DELA zijn kind(eren) namelijk niet gratis meeverzekerd. Wil je kinderen gratis meeverzekeren, dan kun je beter voor Monuta gaan. Heb je geen kinderen, dan is DELA je beste goedkoopste optie.

Dit gezegd hebbende is goedkoop niet altijd de beste koop. Ga ervan uit dat je met de goedkoopste verzekering ook de meest sobere uitvaart krijgt. Alleen minimaal benodigde uitvaartdiensten worden gedekt.

Compleet
 • 5/5
 • Vanaf €7,71 p/mnd
Goedkoop
 • 5/5
 • Vanaf €6,21 p/mnd
 • 5/5
 • Vanaf €6,81 p/mnd

Invloed van je gezondheid en kinderen

Gaan we dieper op de materie in van de goedkoopste, dan spelen leeftijd en gezondheid een belangrijke rol in de hoogte van je maandpremie. M.b.t. kinderen kunnen we de volgende 2 conclusies trekken voor goedkope uitvaartverzekeringen in 2019/2020:

 • Monuta: goedkoopste voor mensen die gratis kind(eren) wil meeverzekeren
 • DELA: goedkoopste voor mensen die geen kinderen hoeven mee te verzekeren
 • Yarden: wordt binnenkort overgenomen door DELA

In dit artikel lees je meer over het specifiek verzekeren van kinderen.

Hoe gezonder, hoe goedkoper

Tijdens het afsluiten van een uitvaartverzekering moet je enkele gezondheidsvragen beantwoorden. Hierna volgt soms een medische keuring door een arts. Hoe gezonder je bent, hoe lager het risico voor de verzekeraar en hoe lager je premie dus is.

Wij kunnen niet precies voorspellen hoeveel hoger je premie wordt bij een slechtere gezondheid. Ga uit van een percentage opslag bovenop de normale premie.

Bij een slechte gezondheid kan de verzekeraar ook 2 of meer Carenzjaren toepassen. Dit betekent dat de uitvaartverzekeraar gedurende die Carenzperiode niet uitkeert indien je vroegtijdig overlijd. Nabestaanden krijgen wel de opgebouwde premie terug.

Stijging premie

Belangrijk om te weten: de maandpremie die je ziet op de websites van verzekeraars stijgt ieder jaar met ongeveer 2,5%. Dit noemt men indexatie. Dit is nodig om de jaarlijks duurder wordende uitvaartkosten te kunnen dekken. Dit heeft geen invloed op wie op dit moment de goedkoopste is.

Minimale dekking

Wil je de allergoedkoopste verzekering kies dan bij je verzekeraar naar keuze voor een minimale dekking. Een dekking van €8.000,00 is momenteel gemiddeld. Bij een minimale dekking kun je denken aan de meest uitgeklede vorm van een crematie à €5.000,00 euro. De volgende minimale kosten worden hiermee gedekt:

Dienst
Kosten
Crematie €1.500,00
Basiskosten uitvaart €2.500,00
Verzorging van de overledene €200,00
Overbrengen van de overledene €350,00
Afscheidsdienst uitvaartcentrum €300,00
As uitgestrooid €150,00
Totale gedekte kosten €5.000,00

DELA en Monuta vergelijken

In een zoektocht naar de goedkoopste uitvaartverzekering inclusief diensten kom je uit bij Monuta of DELA. Hieronder een vergelijking van eigenschappen:

Dela Monuta
✓ Kinderen bijverzekeren (+/- €5 p/mnd) ✓ Kinderen gratis meeverzekerd (tot 18 jaar)
✓ Natura en/of kapitaalverzekering ✓ Natura en/of kapitaalverzekering
✓ Uitvaartdiensten worden (deels) geregeld ✓ Hulp bij het regelen uitvaart
✓ Looptijd levenslang ✓ Looptijd tot 85 jaar
✓ Geen advieskosten ✓ Geen advieskosten
✓ Premie indexatie ✓ Premie indicatie

Extra wensen en tóch goedkoop

Wil je toch extra wensen opnemen in een goedkope uitvaartverzekering, vul dan een uitvaart-waardemeter in. Hiermee krijg je inzicht in de totale kosten. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

 • Kies je voor een begrafenis of crematie?
 • Gaat je voorkeur uit naar een natura- of kapitaalverzekering?
 • Welke looptijd voor een verzekering vind jij wenselijk? Levenslang of niet?
 • Naar welke voorwaarden gaan je voorkeur uit?

Dit zijn ook allemaal zaken die de maandpremie beïnvloeden.

Voor- en nadelen van goedkoop verzekeren

Een goedkope verzekering klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar het biedt niet alleen voordelen. Wij zetten daarom zowel de voor- als nadelen voor je op een rij.

Voordelen

✅ Je betaalt een lage premie voor je uitvaartverzekering
✅ Je kunt in de toekomst gemakkelijk overstappen naar een andere verzekeraar

Nadelen

❌ Sobere uitvaart
❌ Alleen een crematie is goedkoop. Een begrafenis verzekeren is te duur
❌ Niet bij elke verzekeraar kun je terecht voor een goedkope uitvaartverzekering. Je krijgt dus te maken met een beperkt aantal aanbieders

Wat vind jij belangrijk?

Conclusie goedkope verzekeringUiteindelijk komt het er op neer dat het aan jou is wat je écht belangrijk vindt. Ga je alleen voor de goedkoopste premie of spelen ook polisvoorwaarden en nabestaanden een rol?

Ga niet te snel af op een voordelige premie, maar vergelijk zoveel mogelijk, praat met je familie en maak vervolgens je keuze.

Zijn er nog zaken onduidelijk voor je, lees dan ook onze veelgestelde vragen of bereken hoe goedkoop jouw premie wordt via onderstaande verzekeraars.

Compleet
 • 5/5
 • Vanaf €7,71 p/mnd
Goedkoop
 • 5/5
 • Vanaf €6,21 p/mnd
 • 5/5
 • Vanaf €6,81 p/mnd

Laatste update:

Scroll naar top