Goedkope uitvaartverzekering

In dit artikel leggen we uit hoe je met 7 tips een goedkope uitvaartverzekering vindt. Zit je namelijk krap bij kas en wil je jezelf toch verzekeren, dan is dat prima mogelijk met een budget verzekering. De allergoedkoopste verzekering vind je door het meest minimale pakket te kiezen. We leggen je zo uit wat dit precies betekent en bij wie je terecht kunt.

De allergoedkoopste uitvaartverzekering

De allergoedkoopste verzekering dekt de meest uitgeklede vorm van een crematie à 5000 euro. Dela en Yarden zijn het goedkoopste hierin. De volgende minimale kosten worden hiermee door hen gedekt:

Dienst
Kosten (€)
Crematie1500
Basiskosten uitvaart2500
Verzorging van de overledene200
Overbrengen van de overledene350
Afscheidsdienst uitvaartcentrum300
As uitgestrooid150
Totale gedekte kosten5000

Wat hebben we weggelaten?

Naast de basiskosten zijn er (gangbare) kosten die we voor de berekening van de allergoedkoopste verzekering hebben weglaten. Denk aan het opbaren voor afscheid, bloemen, rouwvervoer, locatie afscheidsdienst, eten & drinken en een particulier graf.

De kosten die je hiermee bespaart:

Dienst
Kosten (€)
Opbaren750
Bloemen200
Eigen graf2000
Rouwvervoer600
Volgauto300
Huur kerk850
Dragers600
Hapjes & drankjes300
Totale niet gedekte kosten5600

Sommige besparingen hierboven kun je laten bekostigen door je nabestaanden, zoals het opbaren en de bloemen. Ga ervan uit dat je ze in dat geval nog met 1000 a 1500 euro extra kosten opzadelt.

Yarden of Dela?

Yarden en Dela zijn in dit scenario dus het goedkoopste van allemaal. Dela is van de twee op lange termijn het allergoedkoopste door de lagere premie op hoge leeftijd. Zie ook de grafiek op de homepage.

Wil je je kinderen gratis meeverzekeren dan is Yarden het goedkoopste omdat je hier bij Dela voor moet bijbetalen. Yarden heeft alleen weer geen dienstenpakket, dus moeten je nabestaanden alles zelf regelen. Dela en Yarden nog even vergeleken in een tabel:

Dela
Yarden
Kinderen bijverzekeren (+/- €5 p/mnd)Kinderen gratis meeverzekerd (tot 21 jaar)
Natura en/of kapitaalverzekeringKapitaalverzekering (geld)
Uitvaartdiensten worden (deels) geregeldUitvaartdiensten zelf regelen
Looptijd levenslangLooptijd tot 85 jaar
Geen advieskostenGeen advieskosten
Premie indexatie*Premie indexatie*
*Uitvaartkosten stijgen jaarlijks gemiddeld met 2,46%. De premie indexatie zorgt ervoor dat de premie hierdoor ook stijgt om de hoger wordende kosten te kunnen dekken. Dit gebeurt één keer per paar.

Premie op basis van €8000 dekking

Zie in de lijngrafiek hoe de maandelijkse premies bij Dela en Yarden zich tegenover elkaar verhouden.

Zodra je gepensioneerd bent, betaal je bij Yarden makkelijk €10 tot €20 per maand meer, voor dezelfde dekkingswaarde. Dit is zeker iets om over na te denken.

Extra wensen en tóch goedkoop

Wil je toch extra wensen/diensten meenemen tijdens het vergelijken van de goedkoopste uitvaartverzekeringen, vul dan eerst een uitvaart-waardemeter in. Hiermee krijg je inzicht in de totale kosten.

Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

  • Kies je voor een begrafenis of crematie?
  • Gaat je voorkeur uit naar een natura- of kapitaalverzekering?
  • Welke looptijd voor een verzekering vind jij wenselijk? Levenslang of niet?
  • Naar welke voorwaarden gaan je voorkeur uit?

Dit zijn namelijk zaken die uiteindelijk de maandpremie bepalen van je uitvaartverzekering. Ben je er uit voor jezelf, gebruik dan nu de volgende 7 tips om jouw goedkope verzekering te vinden.

Tip 1: Vergelijk eerst goedkope verzekeraars

Tip 1: VergelijkenJe zoektocht naar een goedkope uitvaartverzekering start met het vergelijken van de goedkopere aanbieders. Begin bij Dela en Yarden en neem eventueel nog een derde partij mee, zoals Monuta. Dit doe je eenvoudig online d.m.v. de lijngrafiek en diensten tabel hierboven en op onze homepage. Ben je ouder dan 50, dan is Dela beduidend goedkoper dan alle andere verzekeraars. Een kind meeverzekeren is dan meestal niet meer aan de orde, aangezien Dela kinderen niet gratis meeverzekerd.

Tip 2: Begin zo vroeg mogelijk

Je leeftijd is een bepalende factor bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe voordeliger de premie uitpakt. Je bouwt namelijk over een langer termijn kapitaal op. Hoe ouder je wordt, hoe groter het risico voor een uitvaartverzekeraar dat je vroegtijdig overlijdt. Iemand van 25 jaar leeft statistisch gezien nu eenmaal langer dan iemand van 60 jaar. Met een crematie- of begrafenisverzekering kun je dus nooit te vroeg beginnen.

Tip 3: Overweeg een crematie

Tip 3: CrematieEr zit een flink prijsverschil tussen een begrafenis of crematie. Met een crematie ben je vele duizenden euro’s goedkoper uit dan een begrafenis. Je kunt daar de keuze voor een uitverzekering op aanpassen. Als je op zoek bent naar een goedkope uitvaartverzekering, kun je beter kiezen voor een crematieverzekering. Hiermee ben je voordeliger uit dan wanneer je de kosten van een begrafenis moet afdekken. Dit komt omdat er geen grafkosten bij komen kijken die je jaarlijks blijft betalen.

Tip 4: Overweeg een kostendekkende dekking

Tip 4: KostendekkendEen goedkope uitvaartverzekering klinkt aantrekkelijk, maar er zit wel eens een addertje onder het gras. Met name de dekkingsgraad kan te laag zijn waardoor je onderverzekerd bent. Onderzoek daarom of je verzekering voldoende kostendekkend is. Anders laat je nabestaanden achter met een hoge uitvaartnota. Je wilt niet dat nabestaanden opdraaien voor extra kosten en daarom is het belangrijk een verzekering af te sluiten die voldoende kostendekkend is voor jouw uitvaart.

Tip 5: Overweeg een naturapolis

Tip 5: Natura polisEen uitvaartverzekering is er in allerlei soorten en maten. Een kapitaalverzekering keert uit in geld, terwijl een naturapolis uitkeert in diensten. Daarmee verzeker je dus producten en diensten voor een uitvaart. Verzekeraars met een dienstenpakket (natura) hebben vaak voordelige afspraken met crematoria. Hierdoor ben je met een dienstenpakket vaak goedkoper uit, dan wanneer je nabestaanden zelf op zoek moeten gaan. Dit laatste is ook onwenselijk wanneer men in rouw is.

Tip 6: Schat in hoe oud je wordt

Tip 6: Leeftijd inschattenBij het afsluiten van een uitvaartverzekering moet je ook rekening houden met de looptijd van de verzekering. Er zijn verzekeraars waarbij je 20 of 30 jaar premie betaalt voor een uitvaartpolis, maar er zijn ook verzekeraars waaraan je levenslang premie betaalt. Vraag jezelf dus af hoe uit je denk te worden. Neem hierin mee hoe oud zijn je ouders zijn (geworden), of er aanleg voor ziektes is en hoe gezond je tot nu toe geleefd hebt (roken, eten, sporten, stress, etc.)

Tip 7: Regel het zelf online

Tip 7: Online regelenDe voordeligste uitvaartverzekering sluit je online af. Bij het betrekken een assurantietussenpersoon betaal je namelijk advieskosten. Voorheen ontving een tussenpersoon provisie vanuit de verzekeraar en was de beloning voor een verzekeringsadviseur verwerkt in de verzekeringspremie. Sinds een aantal jaar is dit echter verboden en betaal je apart voor advieskosten. Ook de distributiekosten die je online betaalt, liggen vele malen lager dan bij een assurantieadviseur.

Wie heeft nu de goedkoopste uitvaartverzekering?

Dit gehele verhaal brengt je natuurlijk bij de vraag bij welke partij je nu het goedkoopst uit bent. We noemden Dela en Yarden al even. Zij bieden de meest betaalbare verzekeringen. Let wel, door de grootte van deze verzekeraars kan de persoonlijke begeleiding minder zijn. Dit is een algemeen bijeffect van grotere organisaties. Als je dit niet zo belangrijk vindt, kun je dit negeren.

De goedkoopste uitvaartverzekering volgens De Consumentenbond is Yarden. Bij deze Yarden sluit je namelijk de voordeligste verzekering af waarbij je je kinderen meeverzekerd.

Voorbeeld:

€5 (gemiddelde kinderpremie) x 12 (maanden) = €60 per jaar. Kinderen zijn bij Yarden 20 jaar gratis meeverzekerd. €60 (jaarpremie) x 20 (jaar) = €1200 besparing bij meeverzekeren.

In een zoektocht naar de goedkoopste uitvaartverzekering in geld kom je al snel uit bij een verzekeraar als Dela of Monuta uit. Bekijk onderstaande overzichtelijk uitlegvideo over hoe Dela als onderneming zonder winstoogmerk jouw premie-inleg beheert en hiermee jouw kapitaal op termijn verhoogt.

Iets anders: kiezen voor een goedkope uitvaartverzekering met kado is in ieder geval geen slim idee. In het verleden werden klanten nog weleens gelokt met een cadeau, maar bij een uitvaartverzekering is dit helemaal niet zo passend. Laat je daarom niet verleiden, maar kies eerder een verzekering die goed aansluit op wat jij belangrijk vindt.

Goedkope uitvaartverzekering voor studenten

StudentenWellicht ben je niet alleen voor jezelf op zoek naar een voordelige uitvaartverzekering, maar wil je ook dat je studerende zoon of dochter optimaal is verzekerd tegen begrafenis- of crematiekosten. Juist ook voor studenten zijn er talloze goedkope uitvaartverzekeringen.

Studenten zijn jong en betalen dus niet veel verzekeringspremie. Als je zoon of dochter krap bij kas zit, kun jij eventueel de premie betalen voor deze verzekering. Uiteraard is een uitvaartpolis voor een studerende zoon of dochter ook gemakkelijk af te sluiten via onze site.

Budget uitvaart, wat zijn de voor- en nadelen?

Een goedkope verzekering klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar het biedt niet alleen voordelen. Wij zetten daarom zowel de voor- als nadelen voor je op een rij.

Voordelen goedkope uitvaartverzekering

  • Je betaalt een lage premie voor je uitvaartverzekering
  • Je kunt in de toekomst gemakkelijk overstappen naar een andere verzekeraar

Nadelen goedkope uitvaartverzekering

  • Sobere uitvaart
  • Je kunt niet alles zelf regelen (natura)
  • Niet bij elke verzekeraar kun je terecht voor een goedkope uitvaartverzekering. Je krijgt dus te maken met een beperkt aantal aanbieders

Wat vind jij belangrijk bij een voordelige verzekering?

Conclusie goedkope verzekeringUiteindelijk komt het er op neer dat het aan jou is wat je écht belangrijk vindt. Ga je alleen voor de goedkoopste premie of spelen ook polisvoorwaarden en nabestaanden een rol?

Ga niet te snel af op een voordelige premie, maar vergelijk zoveel mogelijk en maak vervolgens je keuze. Op Zorgvaart vind je een schat aan informatie over goedkope en kostendekkende uitvaartverzekeringen.

Daarmee is de kans groot dat je zonder problemen uitkomt bij een betaalbare uitvaartzekering, maar wel eentje die ook qua voorwaarden jou tot tevredenheid stemt.

Zijn er nog steeds zaken onduidelijk voor je, lees dan ook onze veelgestelde vragen.

Goedkope uitvaartverzekering
3.9 (78.18%) 11 votes