Veelgestelde vragen

Je hebt vragen over uitvaartverzekeringen? Je bent niet de enige. Met dit type verzekering kom je meestal maar een of twee keer in aanraking in je leven. Het is logisch dat je jezelf nog flink moet inlezen. Hieronder hebben we een lijst met de 110 meest voorkomende vragen voor je op een rij gezet.

Welke uitvaartverzekering heb ik?

Hier kom je achter door je huidige polisblad erbij te pakken. Hierop staat bij wie je uitvaartverzekering staat geadministreerd, welke dekking er is en hoeveel premie je voor de verzekering betaalt.

Welke uitvaartverzekering is het beste?

De beste uitvaartverzekering is geheel afhankelijk van jouw wensen en verwachtingen. Kies daarom altijd voor een uitvaartverzekering die zowel qua premie als polisvoorwaarden op jouw situatie is afgestemd.

Is er een forum over uitvaartverzekeringen?

Online zijn er forums aanwezig die uitvaartverzekeringen bespreken zoals het forum van Radar, Viva, Fok en De Consumentenbond. Hier kun je ervaringen lezen en in gesprek gaan met anderen.

Welke uitvaartverzekering Monuta is het beste?

Volgens het Verbond van Verzekeraars is Monuta de beste uitvaartverzekeraar van Nederland. De beste uitvaartverzekering van Monuta voor jou is de verzekering die is afgestemd op jouw wensen en verwachtingen.

Welke uitvaartverzekering moet ik kiezen?

Welke uitvaartverzekering je kiest is afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Een goede uitvaartverzekering dekt de kosten die jouw begrafenis of crematie met zich meebrengt.

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Uitvaartverzekering zijn onder te verdelen in naturaverzekeringen en kapitaalverzekeringen. Met een naturapolis verzeker je producten en diensten, terwijl een kapitaalverzekering een bepaald geldbedrag uitkeert.

In welke belasting box valt een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering valt in box 3 bij de Belastingdienst. De premies voor een uitvaartverzekering zijn niet fiscaal aftrekbaar en bovendien is er een vrijstelling van het verzekerd bedrag.

Wanneer moet ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering sluit je af als je onvoldoende geld hebt gespaard om je uitvaart te financieren. Hoe jonger je start met premie betalen, hoe voordeliger je uit bent bij een uitvaartverzekeraar.

Op welke leeftijd moet ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Je kunt nooit te vroeg een uitvaartverzekering afsluiten om de kosten voor een begrafenis of crematie te financieren. Zodra je op jezelf woont, is het belangrijk dit direct te regelen.

Waarom moet ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten voor een begrafenis of crematie, en hiermee ontlast je je nabestaanden financieel. Je hoeft bovendien ook geen geld meer opzij te zetten.

Waarom zou ik een uitvaartverzekering afkopen?

Je koopt een uitvaartverzekering af als je niet langer tevreden bent over je huidige verzekering of als je op korte termijn geld nodig hebt. Je kunt ook overstappen naar een andere verzekeraar en daar een nieuwe polis afsluiten.

Waarom is een uitvaartverzekering belangrijk?

Een uitvaartverzekering is belangrijk omdat je hiermee je nabestaanden financieel ontlast. Zonder uitvaartverzekering wordt de uitvaartnota aan je nabestaanden gepresenteerd en dit kan financiële problemen bij hen teweegbrengen.

Waarom zou ik geen uitvaartverzekering moeten nemen?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht en bij voldoende eigen financiële middelen ook niet nodig. Houd er wel rekening mee dat nabestaanden niet altijd direct bij jouw bankrekening kunnen, terwijl een uitvaartpolis wel direct uitkeert aan nabestaanden.

Waar kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Je kunt een uitvaartverzekering afsluiten bij een verzekeraar of tussenpartij, zoals een assurantiekantoor. Hiervoor moet je eerst uitvaartverzekeringen nauwkeurig vergelijken bij Zorgvaart, of andere vergelijk-website.

Waar moet ik op letten bij een uitvaartverzekering?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk om deze zoveel mogelijk af te stemmen op jouw voorkeuren. Alleen dan kies je namelijk voor een financieel product waar je volledig achterstaat.

Waar heb ik mijn uitvaartverzekering afgesloten?

Zoek het polisblad in je administratie of neem contact op met de verschillende uitvaartverzekeraars. Verder kun je ook bij je ouders informeren of zij in het verleden een polis voor jou hebben afgesloten.

Waar loopt mijn uitvaartverzekering?

Ontdek waar jouw verzekering loopt door in je administratie op zoek te gaan naar je uitvaartverzekering. Je kunt ook je bankafschrift bekijken en uitzoeken aan welke verzekeraar je premie betaalt.

Wanneer moet ik een uitvaartverzekering afsluiten voor mijn baby?

Je kunt een uitvaartverzekering afsluiten zodra je zoon of dochter is geboren. Het is echter ook mogelijk om bij diverse verzekeraars je baby gratis mee te verzekeren vanaf week 20 of 24 van de zwangerschap.

Wanneer keert een uitvaartverzekering uit?

Een uitvaartverzekering keert uit als de verzekerde op de polis komt te overlijden. Nabestaanden moeten hiervoor een verzoek indienen bij de desbetreffende uitvaartverzekeraar.

Wanneer is een uitvaartverzekering premievrij?

Een uitvaartverzekering is premievrij als de premie voor de afgesproken looptijd is voldaan. Daarnaast kun je een verzekering op jouw verzoek premievrij maken. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

Wanneer is een uitvaartverzekering afbetaald?

Een uitvaartverzekering is afbetaald als alle premies zijn voldaan aan de uitvaartverzekering. Dit varieert echter per uitvaartpolis en is afhankelijk van welke looptijd jij hebt afgesproken met de uitvaartverzekeraar.

Welke uitvaartverzekering heb ik eigenlijk?

Welke uitvaartverzekering je hebt, is geheel afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen. Bekijk hiervoor het polisblad dat je hebt ontvangen van je uitvaartverzekeraar.

Voor welk bedrag moet ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Voor een gemiddelde uitvaart ben je al snel € 8.000,- kwijt. Pas je uitvaartverzekering daarom aan op je wensen en vul een uitvaartwaardemeter in om te bepalen welk bedrag je verzekert op je uitvaartpolis.

Hoe werkt het om een uitvaartverzekering te regelen?

Het regelen van een uitvaartverzekering doe je online door eerst te vergelijken en een keuze te maken. Sluit je uitvaartverzekering af op de website van de door jou uitgekozen uitvaartverzekeraar.

Hoe lang moet ik betalen voor een uitvaartverzekering?

Hoe lang je betaalt voor een uitvaartverzekering is afhankelijk van de afgesproken looptijd. Soms betaal je 20 of 30 jaar premie, maar er zijn ook verzekeraars waarbij je levenslang premie betaalt voor je uitvaartverzekering.

Hoe hoog zijn de kosten van een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering zijn afhankelijk van de dekking die je kiest, de hoogte van het verzekerd bedrag en de premie die je betaalt. Daarnaast betaal je distributie- advies- of poliskosten voor het opmaken van de uitvaartpolis.

Een uitvaartverzekering, wat is dat?

Met een uitvaartverzekering dek je de kosten af die een begrafenis of crematie met zich meebrengt. Je kunt kiezen tussen een polis in natura die diensten levert, of een polis die geld uitkeert zodra je komt te overlijden.

Een uitvaartverzekering, wat kost dat?

De premie van een uitvaartverzekering wordt bepaald door je leeftijd, je gezondheid, de looptijd van de polis en de hoogte van het verzekerde bedrag.

Ik heb geen uitvaartverzekering, wat nu?

Als je nog geen uitvaartverzekering hebt, kun je deze alsnog afsluiten. Start met het vergelijken van de verschillende verzekeringen op Zorgvaart en sluit een verzekering af bij de uitvaartverzekeraar van jouw keuze.

Overledene heeft geen uitvaartverzekering, wat nu?

Als een overleden persoon geen verzekering heeft afgesloten, dan moeten nabestaanden de uitvaart betalen. Is er geen geld voor een uitvaart, dan kan bijzondere bijstand worden aangevraagd bij de gemeente, of de gemeente zelf regelt de uitvaart.

Wat kost een uitvaartverzekering per maand?

De maandelijkse kosten van een uitvaartverzekering verschillen per verzekeraar en verzekering. De hoogte hiervan wordt bepaald door je leeftijd, de looptijd van de polis, je gezondheid en de dekkingsgraad.

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie. Wat er precies is gedekt of wordt uitgekeerd, is geheel afhankelijk van het soort polis die je hebt afgesloten en de wensen van de uitvaart.

Wat is een uitvaartverzekering in natura?

Een uitvaartverzekering in natura betekent dat na overlijden uitgekeerd wordt met producten en diensten om de uitvaart te realiseren. Er wordt dus geen geld uitgekeerd.

Wat houd een uitvaartverzekering in?

Met een uitvaartverzekering dek je de kosten die een uitvaart met zich meebrengt. Hiermee kan een uitvaartverzekering volledig of gedeeltelijk worden betaald.

Wat vergoed een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering vergoed de diensten en producten die zijn verzekerd op een naturapolis. Bij een kapitaalverzekering keert een uitvaartverzekeraar het afgesproken kapitaal uit aan de nabestaanden.

Wat is de afkoopwaarde van uitvaartverzekering?

De afkoopwaarde van een uitvaartpolis is afhankelijk van hoelang je premie hebt betaald aan de verzekering. Houd er rekening mee dat een verzekeraar kosten in rekening brengt bij het afkopen van een verzekering.

Wat kost een uitvaartverzekering bij Unive?

Wat een uitvaartverzekering bij Unive jou kost, is afhankelijk van de dekking die je wenst. Je komt hier binnen enkele minuten achter door eenvoudig je premie te berekenen via de website van Unive.

Wat kost een uitvaartverzekering bij Dela?

Wat een uitvaartverzekering bij Dela jou kost, is onder meer afhankelijk van de dekking die je kiest. Ontdek eenvoudig je verzekeringspremie bij Dela via onze vergelijkingstool.

Wat doet een uitvaartverzekering precies?

Met een uitvaartverzekering bescherm jij je nabestaanden tegen hoge kosten bij jouw overlijden. De verzekering keert bij jouw overlijden uit dát wat je hebt afgesloten bij je uitvaartverzekeraar.

Wat betekent premievrij in een uitvaartverzekering?

Premievrij in een uitvaartverzekering betekent dat je niet langer premie bent verschuldigd voor een uitvaartverzekering. De premie die al is betaald en vastgesteld wordt ook wel de premievrije waarde genoemd.

Wat valt er onder een uitvaartverzekering?

Wat er valt onder een uitvaartverzekering is geheel afhankelijk van wat soort dekking je kiest. Een kapitaalverzekering keert uit in geld, terwijl je met een naturapolis diensten en producten verzekert.

Wat is afkopen uitvaartverzekering precies?

Bij het afkopen van een uitvaartverzekering dien je een verzoek in bij je uitvaartverzekeraar om de verzekering te stoppen. De afkoopwaarde minus de kosten wordt vervolgens aan jou uitgekeerd.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Het wordt wel als morele plicht gezien richting nabestaanden om hen financieel te ontlasten zodra je komt te overlijden.

Is een uitvaartverzekering een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen, waaronder ook de uitvaartverzekering. Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden.

Is uitvaartverzekering een kapitaalverzekering?

Een uitvaartverzekering is niet altijd een kapitaalverzekering. Je kunt namelijk ook een naturapakket kiezen, dit is een uitvaartpolis die uitkeert in diensten en producten.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig bij overlijdensrisicoverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten die een uitvaart met zich meebrengt. Een overlijdensrisicoverzekering richt zich op andere zaken zoals het aflossen van de hypotheek of het betalen van een studie voor kinderen.

Is een uitvaartverzekering nodig?

Een uitvaartverzekering is nodig als er onvoldoende geld aanwezig is om je uitvaart te bekostigen. In dien je voldoende geld opzij gezet hebt, is een uitvaartverzekering niet per se nodig.

Is een uitvaartverzekering nuttig?

Een uitvaartverzekering is nuttig, zelfs met voldoende geld op je spaarrekening. Bij overlijden wordt een rekening vaak geblokkeerd, terwijl een uitvaartverzekering direct uitkeert aan nabestaanden.

Is een uitvaartverzekering verstandig?

Een uitvaartverzekering is verstandig als je zelf over onvoldoende financiële middelen beschikt om je uitvaart te bekostigen. Er is altijd online een verzekering af te sluiten die bij je past.

Is een uitvaartverzekering fiscaal aftrekbaar?

Sinds 1 januari 2009 is de premie voor een uitvaartverzekering niet langer fiscaal aftrekbaar. Bij het afsluiten van een koopsom uitvaartverzekering of uitvaartdeposito hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

Hoe kan ik een uitvaartverzekering opgeven bij de belasting?

Het opbouwen van kapitaal via een uitvaartverzekering moet je opgeven in box 3 bij de Belastingdienst. Dit gaat echter pas op als het verzekerd bedrag boven de vrijstelling uitkomt van ruim 7000 euro.

Is een uitvaartverzekering een schadeverzekering?

Een uitvaartverzekering is geen schadeverzekering, maar een levensverzekering. Een uitvaartpolis sluit je namelijk af op het leven van een persoon en geen levenloos object.

Is een uitvaartverzekering afkoopbaar?

Een uitvaartverzekering is alleen afkoopbaar als dit onderdeel uitmaakt van het financiële product óf als dit duidelijk in de polisvoorwaarden staat beschreven. Bekijk je polisbescheiden om na te gaan of jouw uitvaartpolis afkoopbaar is.

Is een uitvaartverzekering een complex product?

De uitvaartverzekering is een complex financieel product en daarom wordt deze verzekering veelal afgesloten in combinatie met advies door een financieel adviseur. Online afsluiten kan ook zelfstandig en online gebeuren.

Kan ik een uitvaartverzekering zonder medische vragen of keuring afsluiten?

Een uitvaartverzekering afsluiten zonder het beantwoorden van medische vragen is slechts bij enkele verzekeraars mogelijk. Je krijgt daardoor wel te maken met Carenzjaren. Dit betekent dat de verzekeraar een wachttermijn hanteert.

Waar kan ik een uitvaartverzekering zonder gezondheidsvragen afsluiten?

Je kunt een uitvaartverzekering zonder gezondheidsvragen afsluiten. Dit kan met een uitvaartdeposito bij diverse verzekeraars en hierbij is geen sprake van medische acceptatie.

Kan ik een uitvaartverzekering zonder indexering afsluiten?

Het is mogelijk om een uitvaartverzekering zonder indexering af te sluiten. Het is echter verstandiger om dit wel te doen, want de prijzen van een uitvaart stijgen elk jaar opnieuw.

Waar vind ik een uitvaartverzekering zonder wachttijd?

Een uitvaartverzekering zonder wachttijd is alleen mogelijk als je een verzekering afsluit en medische vragen beantwoordt. Anders krijg je te maken met een wachttijd of Carenzjaren bij een uitvaartverzekeraar.

Kan ik beter een uitvaartverzekering zonder tussenpersoon afsluiten?

Een uitvaartverzekering via een tussenpersoon afsluiten is een alternatief wanneer je waarde hecht aan professioneel verzekeringsadvies. Je kunt echter ook zelf online een verzekering afsluiten zonder advies. Je bent dan goedkoper uit.

Kan ik een uitvaartverzekering zonder distributiekosten afsluiten?

Verzekeraars zijn verplicht om distributiekosten in rekening te brengen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Dit zijn kosten die je betaalt voor het afhandelen van jouw aanvraag.

Wat gebeurt er met mijn uitvaartverzekering als ik ga emigreren?

Wat er gebeurt met jouw uitvaartverzekering bij emigratie, is afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten en hoe dit in de polisvoorwaarden staat beschreven. Vaak geven verzekeraars een wereldwijde dekking, maar dit gaat alleen op voor een vakantie of zakenreis.

Kan ik mijn uitvaartverzekering meenemen naar Marokko?

Veel Marokkaanse Nederlanders willen zich graag laten begraven in Marokko. Dit is echter niet goedkoop, daarom dien je als Marokkaanse in Nederland een hoger geldbedrag te verzekeren.

Kan ik mijn uitvaartverzekering meenemen naar Turkije?

Je kunt als Turkse Nederlander begraven worden in Turkije. Dit is kostbaar en verzeker daarom voldoende kapitaal. Een uitvaartverzekering in diensten is namelijk niet mogelijk.

Kan ik mijn uitvaartverzekering meenemen naar Curaçao?

Je kunt je laten of begraven of cremeren op Curaçao, maar wel dien je hiervoor een kapitaalverzekering af te sluiten. Uiteraard kun je ook op Curaçao zelf een uitvaartpolis afsluiten.

Geldt een uitvaartverzekering bij euthanasie?

Euthanasie is geen natuurlijke doodsoorzaak en daarom kan dit gevolgen hebben voor je uitvaartverzekering. Vaak moet je als verzekerde een minimale periode verzekerd zijn bij een uitvaartverzekeraar alvorens er wordt uitgekeerd.

Geldt een uitvaartverzekering bij zelfdoding?

Vrijwel alle verzekeraars keren niet uit bij zelfdoding bij zes maanden tot twee jaar na het afsluiten van de uitvaartverzekering. Na deze wachttermijn wordt er vaak wel uitgekeerd bij zelfdoding.

Wordt een uitvaartverzekering uitbetaald bij dood door terrorisme?

Wanneer je sterft als slachtoffer door terrorisme, dan hanteren verzekeraars veelal een bepaald protocol. Dit verschilt per verzekeraar, maar het komt erop neer dat een uitkering is gemaximaliseerd.

Wat gebeurt er met mijn uitvaartverzekering bij scheiding?

Bij scheiding blijft een uitvaartverzekering gewoon lopen. Wel dien je de begunstiging aan te passen, anders wordt bij jouw overlijden de uitkering overgemaakt aan je ex-partner.

Wat gebeurt er met mijn uitvaartverzekering als ik in de bijstand kom?

Als je in de bijstand komt, kan je uitvaartverzekering gewoon blijven lopen als je aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Zo niet, dan kun je een verzekering ook premie vrijmaken.

Kan ik een uitvaartverzekering afkopen als ik in de bijstand zit?

Ja, je kunt je uitvaartverzekering afkopen als je in de bijstand zit. Houdt er wel rekening mee dat dit gevolgen heeft voor je bijstandsuitkering. Informeer voor de exacte voorwaarden bij de Sociale Dienst of de gemeente waarin je woont.

Wat gebeurt er als ik overlijd zonder uitvaartverzekering?

Als je komt te overlijden zonder uitvaartverzekering, dan wordt de uitvaart geregeld en betaald door je nabestaanden. Erfgenamen die niet willen opdraaien voor uitvaartkosten, kunnen de uitvaart laten regelen door de plaatselijke gemeente.

Wat is een uitvaartverzekering met Carenzjaren?

Een uitvaartverzekering met Carenzjaren betekent dat je verzekeraar een wachttermijn hanteert alvorens er wordt uitgekeerd. Hiervan kan sprake zijn als je ziek bent geweest of wanneer je geen medische vragen wilt beantwoorden.

Waar kan ik een uitvaartverzekering met Carenzjaren afsluiten?

Bij de meeste gerenommeerde verzekeraars kun je een uitvaartverzekering met Carenzjaren afsluiten. Houd er wel rekening mee dat een uitvaartverzekeraar dan wel een wachttermijn hanteert.

Waar kan ik een uitvaartverzekering met winstdeling afsluiten?

Winstdeling is een bonusbedrag bovenop het verzekerd bedrag bij een uitvaartverzekering. Dela is een van de uitvaartverzekeraars die winstdeling hanteert.

Kan ik een uitvaartverzekering met winstdeling afkopen?

Ja, soms is een uitvaartverzekering met winstdeling af te kopen. Dit verschilt echter per uitvaartverzekering en is terug te lezen in de polisvoorwaarden.

Waar kan ik een uitvaartverzekering met een cadeau afsluiten?

Een uitvaartverzekering met cadeau afsluiten is niet mogelijk. Het verstrekken van een cadeau zorgt er namelijk voor dat je je gemakkelijk laat verleiden, terwijl het er bij een uitvaartpolis juist om gaat dat deze passend is in jouw situatie.

Kan ik een uitvaartverzekering met diabetes afsluiten?

Ja, je kunt een uitvaartverzekering afsluiten als je kampt met diabetes. Wel kan een uitvaartverzekeraar een premieverhoging voorstellen of Carenzjaren toekennen.

Kan ik een uitvaartverzekering voor iemand anders afsluiten?

Ja, je kunt een uitvaartverzekering voor iemand anders afsluiten, bijvoorbeeld voor je zoon of dochter. Dit betekent dat jij premie betaalt en dat iemand anders de verzekerde is op de uitvaartpolis.

Waar kan ik een uitvaartverzekering voor moslims afsluiten?

Moslims worden graag begraven in hun thuisland. Ze kunnen zich verzekeren tegen de kosten voor een buitenlandse uitvaart door middel van een kapitaalverzekering.

Mag ik een uitvaartverzekering voortijdig stoppen?

Een uitvaartverzekering is voortijdig te stoppen door deze premievrij te maken óf door de polis af te kopen. De premievrije waarde wordt niet uitgekeerd, een eventuele afkoopwaarde wel.

Is er een uitvaartverzekering voor gehandicapten?

Ja, gehandicapten kunnen een uitvaartverzekering afsluiten. Wel moet je als gehandicapte rekening houden met een eventuele medische keuring, verhoging van de premie of Carenzjaren.

Kan ik een uitvaartverzekering met een chronische ziekte afsluiten?

Ja, het is mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten als je chronisch ziek bent. Wel moet je rekening houden met een eventuele verhoging van de verzekeringspremie.

Kun je een uitvaartverzekering afsluiten als je al ziek bent?

Het is vaak lastig om een uitvaartverzekering af te sluiten als je ziek bent, maar er zijn mogelijkheden. Houd altijd rekening met een premieverhoging of Carenzjaren.

Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als ik ongeneeslijk ziek ben?

Nee, als je ongeneeslijk ziek bent, kun je geen reguliere uitvaartverzekering meer afsluiten. Wel kun je kiezen voor een koopsompolis of deposito.

Wat is beter, een uitvaartverzekering of sparen?

Bij voldoende spaargeld kun je een uitvaart uit eigen zak betalen. Toch is een uitvaartverzekering beter, want deze keert direct uit na overlijden, terwijl geld op een bankrekening niet altijd direct beschikbaar is.

Moet ik voor een uitvaartverzekering natura of kapitaal kiezen?

Bij veel keuzevrijheid is het beter om een kapitaalverzekering af te sluiten. Als je liever alle uitvaartdiensten laat regelen door een ander, kun je beter de keuze maken voor een naturapolis.

Kan ik een uitvaartverzekering beter afkopen of premievrij maken?

Bij het premievrij maken van een uitvaartverzekering blijft de opgebouwde waarde staan en dit wordt uitgekeerd bij overlijden. Bij een polis afkopen krijg je de waarde direct uitgekeerd, maar is er dus geen kapitaal meer om jouw uitvaart te bekostigen.

Kan ik een uitvaartverzekering in het Engels afsluiten?

Ja, je kunt als Engels sprekende persoon ook een uitvaartverzekering afsluiten in Nederland. Wel moet je in Nederland wonen en werken.

Moet ik erfbelasting betalen over een uitvaartverzekering?

Als het uitgekeerde bedrag specifiek wordt uitgegeven aan het betalen van de uitvaart, wordt er geen erfbelasting geheven. Dit wordt anders als het geld ook voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Is een uitvaartverzekering waardevast?

Een uitvaartverzekering is waardevast als je je indexatie meeverzekert. Dit betekent dat je altijd voldoende bent verzekerd voor een begrafenis of crematie.

Kan ik wisselen van uitvaartverzekering?

Ja, je kunt wisselen van uitvaartverzekering door je huidige verzekering stop te zetten. Stap over naar een verzekeraar die beter bij je past.

Mag ik mijn uitvaartverzekering overzetten naar een andere verzekeraar?

Ja, maar je kunt een uitvaartverzekering niet zomaar overzetten naar een andere verzekeraar. Je moet eerst je huidige verzekering premievrij maken of afkopen.

Heb ik een woekerpolis op mijn uitvaartverzekering?

Nee, een woekerpolis is een verzekering waarbij de premie wordt belegd. Dit is bij een uitvaartverzekering niet het geval, dus is er geen sprake van een woekerpolis.

Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als 80-jarige?

Ja, je kunt als 80-jarige een verzekering afsluiten, maar alleen in de vorm van een koopsompolis of deposito. Het risico op vroegtijdig overlijden is namelijk groter voor een verzekeraar.

Wat gebeurt er als ik mijn uitvaartverzekering niet betaald heb?

Als jij je verzekering niet hebt betaald, ontvang je eerst een of twee herinneringen. Bij het uitblijven van een betaling, wordt een uitvaartverzekering veelal premievrij gemaakt of afgekocht.

Verzekert mijn uitvaartverzekering een natuurbegraafplaats?

Verzekeraars met een dienstenpakket verzekeren meestal geen natuurbegraafplaats. Dit betaal je veelal uit eigen middelen, dus is het verstandig om een kapitaalverzekering af te sluiten.

Kan een uitvaartverzekering helpen bij repatriëring?

Repatriëring is niet altijd gedekt vanuit de uitvaartverzekering, maar is wel mee te verzekeren op de reisverzekering. Verzekeraars kunnen wel helpen bij repatriëring van het lichaam naar Nederland.

Is de uitvaartverzekering wel eens bij Kassa besproken?

Ja, uitvaartverzekeringen zijn regelmatig besproken bij Kassa. Daarbij ging het vooral om of je beter zelf kan sparen of dat een verzekering verstandiger is.

Wat moet ik doen als ik mijn uitvaartverzekering gegevens kwijt ben?

Informeer bij je ouders of zij in het verleden een polis voor jou hebben afgesloten of neem contact op met de verschillende verzekeraars. Vergeet niet om ook je bankafschriften door te nemen.

Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als ik HIV heb?

Ja, je kunt een uitvaartverzekering afsluiten als je HIV hebt. Wel moet je rekening houden met een premieopslag.

Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als hartpatiënt?

Ja dat is mogelijk, maar je moet wel rekening houden met Carenzjaren of een premieopslag. De acceptatie verschilt per uitvaartverzekeraar.

Is een uitvaartverzekering louter geldklopperij?

Nee, een uitvaartverzekering is niet louter geldklopperij. Je verzekert namelijk kosten die je niet zelf kan dragen.

Betaalt een uitvaartverzekering de grafrechten?

Grafrechtkosten komen voor rekening van de nabestaanden. Wel kun jij je hiervoor verzekeren door extra kapitaal mee te verzekeren op de polis.

Betaalt een uitvaartverzekering een grafsteen?

Dit is afhankelijk van welke polis je hebt afgesloten. Bij een kapitaalverzekering kunnen nabestaanden met het uitgekeerde kapitaal de grafsteen bekostigen en bij een naturapolis is dit alleen het geval als het is meeverzekerd.

Wat gebeurt er met een uitvaartverzekering bij inflatie?

Dit is afhankelijk of je indexatie hebt mee verzekerd. Bij indexering blijft je uitvaartverzekering waardevast, terwijl je zonder indexatie vaak extra geld apart moet zetten.

Kan ik als Nederlander een uitvaartverzekering in Spanje afsluiten?

Win eerst informatie in bij verzekeraars of een verzekering uitkeert als je emigreert uit Nederland. Zo niet, dan kun je ook in Spanje een verzekering afsluiten om de kosten van een uitvaart af te dekken.

Waar kan ik een uitvaartverzekering als deposito afsluiten?

Je kunt bij de meeste grote verzekeraars een depositoverzekering afsluiten. Vergelijk eerst de maandpremie en bijhorende voorwaarden alvorens je kiest voor een van de verzekeraars.

Waar kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als ik bij de Defensie werk?

Mensen die bij Defensie werken kunnen een uitvaartverzekering afsluiten bij DefensiePolis. Deze partij werkt samen met uitvaartverzekeraar Monuta en richt zich specifiek op militairen, veteranen en politiemensen.

Waar kan ik mijn uitvaartverzekering controleren?

Je kunt je huidige polis controleren door contact op te nemen met je verzekeraar. Als deze niet langer voldoet, kun je via Zorgvaart een nieuwe of aanvullende verzekering afsluiten.

Kan ik mijn uitvaartverzekering opzeggen en geld terug krijgen?

Ja, je kunt een uitvaartverzekering altijd stopzetten. Premies die je hebt betaald krijg je niet terug, tenzij je een uitvaartverzekering hebt afgesloten die je kunt afkopen.

Scroll naar top